پمپ آبرسان چیست؟ انواع پمپ آبرسان
پمپ آبرسان چیست؟ انواع پمپ آبرسان و تاریخچه ی پمپ آبرسان
در این قسمت از وب سایت سولار مکانیکال مروری خواهیم داشت بر انواع پمپ ها ی آبرسان و نحوه ی عملکرد آنها.
پمپ چیست؟
پمپ یک وسیله مکانیکی است که برای انتقال سیالات مختلف از یک موقعیت به موقعیت دیگر استفاده می شود. دستگاهی هیدرولیکی است که سیال را از سطح کم به بالا برده و از ناحیه کم فشار به ناحیه پرفشار منتقل می کند.به بیان دیگر پمپ یک دستگاه مکانیکی است که برای دادن انرژی به مایع در حال جریان استفاده می شود تا مایع بتواند بر مقاومت سیستم هیدرولیک غلبه کند. پمپ ها با تبدیل انرژی مکانیکی سیال به انرژی فشار (انرژی هیدرولیک) سیالات را انتقال می دهند.
امروزه هر صنعتی در جایی از کار خود به پمپ نیاز دارد. از فرآوری مواد غذایی گرفته تا چاه های نفت، پمپ ها نقش مهمی در تولید و حفظ استاندارد زندگی ما دارند.
تاریخچه مختصر پمپ ها
- سایه یا شادوف “Shadoof” اولین پمپ آب دستی است که توسط مصری ها اختراع شد و شامل یک سطل که توسط یک طناب در انتهای یک تیر بلند آویزان شده است.
- چرخ آب با سرعت ثابت آب را بالا می برد، حدود 600 تا 700 سال قبل از میلاد – رومی ها چرخ آبی مصری یا نوریا را اختراع کردند. این اولین چرخ آب عمودی (محور افقی) بود و از یک چرخ چوبی مجهز به یک سطل تشکیل شده است.
- اولین پمپ پیستونی حدود 222 سال قبل از میلاد کتبسیبیوس Ktesibios مخترع یونانی اولین پمپ پیستونی را اختراع می کند.
پیچ ارشمیدس اولین پمپ پیچی در حدود 230 قبل از میلاد است. – ارشمیدس اهل سیراکوز یونان پمپ پیچی ارشمیدسی را اختراع کرد.
- فناوری پمپ از 1400 تا 1700 میلادی
1475 – گمان می رود اولین مورد اشاره به پمپ گریز از مرکز (سانترفیوژ) باشد.
1588 – آگوستینو راملی ایتالیایی اولین پمپ پره ای کشویی را توصیف می کند.
1593 – نیکلاس گرولیر دو سوییر فرانسوی اولین پمپ دنده ای را ایجاد کرد.
1636 – پاپنهایم آلمانی پمپ دنده دوار با دندانه عمیق را اختراع کرد.
1654 – اولین پمپ پیستونی خلاء توسط یک فیزیکدان آلمانی اختراع شد.
1675 – سر ساموئل مورلند انگلیسی، پمپ پیستونی بسته بندی شده یا پمپ جابجایی مثبت را به ثبت رساند.
1687 – مخترع فرانسوی الاصل دنیس پاپین اولین پمپ گریز از مرکز واقعی با پره های مستقیم که برای تخلیه کانال محلی استفاده می شود، را توسعه داد.
- فناوری پمپ در طول دهه 1700 تا 1900 میلادی
1738 – دانیل برنولی یک اصل از دینامیک سیالات را ایجاد کرد که به عنوان “اصل برنولی” شناخته می شود.
1782 – جیمز وات، مکانیزم شاتون-لنگ را بر روی پمپ های پیستونی بخار اختراع کرد.
1818 – اولین پمپ گریز از مرکز عملی به نام پمپ ماساچوست که در ایالات متحده ساخته شد.
1849 – پمپ گریز از مرکز با افزودن پره های منحنی بهبود یافته است.
1859 – آمریکایی، هنری راسیتر ورتینگتون، پمپ بخار دوبلکس را به ثبت رساند.
1868 – لک لک پومپن از Hengelo، هلند اولین پمپ حلزونی بتن را ایجاد کرد.
1885 – اولین پمپ سوخت در فورت وین، ایندیانا، ایالات متحده آمریکا راه اندازی شد.
1930 – پایان نامه رنه منینو منجر به اختراع اولین پمپ حفره ای پیشرفته شد.
1947 – اولین پمپ شناور توسط Sixten Englesson در سوئد ساخته شد.
1955 – فرانتس کلاوس اولین پمپ محرک مغناطیسی را معرفی کرد.
طبقه بندی پمپ ها
پمپ ها بر اساس نحوه حرکت سیال دسته بندی می شوند و دو دسته اصلی روتودینامیک و جابجایی مثبت هستند.
پمپ های روتودینامیکی
پمپ های روتودینامیکی از نیروی گریز از مرکز برای حرکت مایعات استفاده می کنند و معمولاً پمپ های گریز از مرکز نامیده می شوند. پمپهای روتودینامیکی، یعنی پمپهای جریان گریز از مرکز و جریان محوری، میتوانند در سرعتهای بالا و اغلب به طور مستقیم به موتورهای الکتریکی متصل شوند. این پمپ ها می توانند حجم های کوچک و همچنین حجم بسیار زیادی را تحمل کنند. آنها می توانند مایعات خورنده و چسبناک و حتی دوغاب ها را کنترل کنند. راندمان کلی برای این پمپ ها در مقایسه با انواع دیگر پمپ ها بالا است. از این رو این پمپ ها محبوب ترین پمپ ها هستند.
پمپ های روتودینامیکی با توجه به جهت جریان می توانند از نوع جریان شعاعی، جریان مختلط و جریان محوری باشند. جریان شعاعی یا پمپ های گریز از مرکز صرفاً حجم کمتری را در فشارهای بالاتر تحمل می کنند. پمپ های جریان مختلط حجم نسبتاً بزرگتری را در فشارهای متوسط تحمل می کنند. پمپ های جریان محوری می توانند حجم های بسیار زیادی را تحمل کنند، اما فشاری که این پمپ ها در برابر آن کار می کنند بسیار محدود است. راندمان کلی این سه نوع پمپ به دبی و سرعت خاص بستگی دارد.
پمپ های روتودینامیک شامل پمپ های زیر است:
- پمپ های گریز از مرکز
- پمپ های لجن کش
- پمپ های کف کش
- پمپ های شناور
- پمپ های طبقاتی
پمپ های گریز از مرکز (سانتریفیوژ) اقتصادی ترین و رایج ترین پمپ هایی هستند که برای پمپاژ آب در کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. اجزای آنها اجزای دوار، پروانه متصل به شفت و اجزای ثابت، پوشش، پوشش بدنه و یاتاقان ها هستند. عملکرد یک پمپ گریز از مرکز بر اساس یک پروانه چرخان است که انرژی جنبشی را به فشار یا سرعت مورد نیاز برای پمپ کردن سیال تبدیل می کند.
محصول در مرکز چرخش پروانه وارد پمپ می شود و به دلیل نیروی گریز از مرکز به سمت حاشیه پروانه حرکت می کند. در این مرحله، مایع حداکثر فشار را تجربه می کند و از طریق خروجی به خط لوله حرکت می کند. اکثر پمپ های سانتریفیوژ بهداشتی مورد استفاده در صنایع غذایی از دو پروانه پره ای استفاده می کنند. پمپ های سانتریفیوژ با مایعات کم ویسکوزیته مانند آب میوه ها کارآمد هستند، که برای آنها دبی بالا و فشار مورد نیاز متوسط است.
پمپ های جابجایی مثبت
پمپ های PD (جابجایی مثبت) حجم جابجایی ثابتی دارند و دبی آنها با سرعت آنها نسبت مستقیم دارد. آنها به طور کلی به محافظ های بیشتری نسبت به یک پمپ گریز از مرکز نیاز دارند، مانند شیرهای کمکی برای جلوگیری از فشار بیش از حد. همچنین معمولاً قطعات سایش بیشتری نسبت به پمپ گریز از مرکز دارند و نیاز به تعمیر و نگهداری مکرر دارند. پمپ های جابجایی مثبت معمولاً برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا مانند روغن، رنگ، رزین یا مواد غذایی استفاده می شوند.
پمپهای جابجایی مثبت مقدار مشخصی از مایع را با هر دور چرخش عناصر پمپاژ جابجا میکنند و دارای دو زیرمجموعه اصلی، رفت و برگشتی و چرخشی هستند. این دسته بندی ها بیشتر بر اساس روشی که آنها سیال را حرکت می دهند، انجام می شود.
پمپ های جابجایی مثبت شامل پمپ های زیر است:
1- پمپ های جابجایی مثبت از نوع رفت و برگشتی:
-
- پمپ های پیستونی
- پمپ های دیافراگمی
2- پمپ های جابجایی مثبت از نوع دوار:
-
- پمپ های دنده داخلی
- پمپ های پیچ
پمپ های جابجایی مثبت از نوع دوار، سیال را با استفاده از مکانیزم چرخشی که خلاء ایجاد می کند و مایع را جذب می کند، حرکت می دهد. پمپ های رفت و برگشتی سیال را با استفاده از یک یا چند پیستون نوسانی، پیستون یا غشا حرکت می دهند، در حالی که دریچه ها حرکت سیال را در جهت دلخواه محدود می کنند.
برای مشاهده برندها، مدل ها و انواع مختلف پمپ و اطلاع از قیمت و خرید از سایت سولار مکانیکال کلیک کنید.
- omid.salmanpour
- 1403-08-24
- 16 بازدید